Weekmakers in PVC Vloeren

Fabels of feiten?

Gratis Magazine Aanvragen Gratis Magazine Aanvragen

UITLEG OVER WEEKMAKERS

PVC vloeren zijn al heel wat jaren niet meer weg te denken uit een modern Nederlands interieur. En nog steeds neemt de populariteit van PVC vloeren in Nederland gestaag toe. Met deze reden groeit ook het aantal aanbieders met verschillende PVC soorten en kwaliteiten op de markt. Maar hoe weet u nu of een PVC vloer 100% verantwoord en veilig is? En hoe zit het nu met weekmakers? Knulst Vloeren informeert u graag.

VEILIGHEID

Met name kleine kinderen hebben vaak intensief contact met een vloer. Het is daarom belangrijk dat een vloer milieuvriendelijk is en zo min mogelijk schadelijke stoffen bevat. Voorbeelden van schadelijke stoffen zijn formaldehyde, zware metalen, schadelijke weekmakers en onbekende gerecyclede kunststoffen. Het is tevens van belang dat de PVC vloer een lage emissiewaarde heeft. Emissie is de uitstoot van vluchtige (waaronder ook schadelijke) stoffen die vrijkomen in een bepaalde ruimte. Dit worden ook wel VOC (Vluchtige Organische Stoffen) genoemd. Met een lage emissiewaarde (VOC) bent u verzekerd van een minimale impact op de luchtkwaliteit in uw woning.

KEURMERK

Er is in Europa en in Nederland nog geen algemene of gezamenlijke norm op het gebied van maximaal toelaatbare emissies van PVC vloeren. Ieder EU land mag tot vandaag zijn eigen norm ontwikkelen. Al deze normen worden beoordeeld door middel van gestandaardiseerde laboratorium testmethodes. Maar al deze verschillende normen zorgen tevens voor nogal wat verwarring bij de consument. Binnen Europa wordt op dit moment de strengste norm gehanteerd door Duitsland. De AgBB/DIBt norm. DIBt staat voor Duitse Instituut voor Bouwtechniek (instituut wat bouwproducten onderzoekt op o.a. de emissiewaarden). Wanneer een PVC vloer is voorzien van het DIBt keurmerk bent u ervan verzekerd dat deze een lage emissiewaarde heeft.

Grondstoffen

Het belangrijkste bestandsdeel in een PVC vloer is PVC (een kunststof-soort). De grondstof PVC is verkrijgbaar in een nieuwe (schone) variant (ook wel Virgin PVC genoemd) en in gerecyclede PVC (ofwel hergebruikt PVC materiaal). Virgin PVC is een eerste kwaliteit nieuwe PVC welke nog niet is vervuild met gerecycled PVC materiaal. Gerecycled PVC is een grondstof welke is hergebruikt waardoor niet meer duidelijk is welke PVC stoffen precies in de grondstof verwerkt zijn. Nieuw materiaal PVC is stabiel omdat deze gegarandeerd 100% uit één grondstof bestaat. Een PVC vloer gemaakt van zuivere PVC zal uiteindelijk stabieler zijn en minder werken. Een gerecyclede PVC vloer werkt van nature altijd meer en is dus minder stabiel.

WEEKMAKERS

Met behulp van weekmakers wordt de glasovergang in PVC verlaagd waardoor de mechanische en fysische eigenschappen van het polymeer meer rubberachtig wordt. Dankzij het toevoegen van weekmakers wordt PVC dus elastisch en zacht (rubberachtig).  Daardoor wordt het product geschikt om bijv. als vloer toe te passen. Alle PVC vloeren zijn voorzien van bepaalde weekmakers. Sommige weekmakers worden ervan verdacht, bij vrijkomen uit de kunststoffen, schadelijke effecten op de gezondheid te hebben. Het is daarom van belang een PVC vloer te kopen die bestaat uit de juiste ‘gezonde’ weekmakers. Wanneer een PVC vloer is gecertificeerd met een DIBt keurmerk bent u ervan verzekerd dat de vloer geen schadelijke weekmakers bevat.

EINDCONCLUSIE

Zijn PVC vloeren veilig? Ja, mits ze voldoen aan het AgBB / DIBt keurmerk. Wanneer een PVC vloer is voorzien van het DIBt keurmerk bent u ervan verzekerd dat deze vloer 100% veilig is en geen schadelijke stoffen bevat. PVC vloeren kunnen namelijk wel schadelijk zijn voor mens en milieu wanneer deze bestaan uit schadelijke stoffen. Veel B-keuze PVC vloeren en partij handel uit o.a. China zijn niet gekeurd of voorzien van een keurmerk met minimale eisen. Vraag dus altijd naar het keurmerk van de desbetreffende PVC vloer. Bekijk onze inspiratie-pagina en wordt verrast door de meest realistische en stijlvolle PVC vloeren,  met zorg voor u geselecteerd! Meer info? Neem gerust contact op met één van onze adviseurs of bezoek onze showroom.

648