Zo kun je een vloer egaliseren
voordat je PVC legt

Gepost op 14 september 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Een mooie, strakke vloer leggen begint bij de ondervloer. Dat geldt al helemaal voor PVC. Het materiaal waar PVC op gelegd wordt, heeft direct invloed op het eindresultaat. Wil je kieren, naden en bolling in je vloer voorkomen? Dan moet je de ondervloer vooraf egaliseren. Een strakke ondervloer zorgt voor het mooiste resultaat.

Een vloer egaliseren betekent dat je de vloer glad (let op: dit is niet persé waterpas) maakt. Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kunt de ondervloer voorzien van een laagje egaline;
  • Je kunt de ondervloer schuren en zo vlak maken;
  • Je kunt een extra laag in de vorm van ondervloerplaten plaatsen.

Bij PVC wordt vaak gekozen voor egaliseren met egaline omdat dit het meest vlakke resultaat oplevert.

Waarom moet je een vloer egaliseren?

Een geëgaliseerde vloer zorgt voor het beste resultaat. Het komt de kwaliteit en uitstraling van de vloer ten goede. Dat is trouwens niet alleen het geval als je PVC legt: ook bij gietvloeren en houten visgraat vloeren is het wenselijk om de ondergrond eerst zo strak mogelijk te maken.

Het is niet altijd nodig om een vloer te egaliseren voor je PVC legt, maar het is wel aan te raden. Bij de verlijmde PVC-vloer is het bijvoorbeeld altijd nodig om de vloer te egaliseren, met egaline dan wel een ondervloer. De verlijmde PVC-vloer is tevens de meest gekozen optie.

Zo kun je een vloer egaliseren met egaline

Een ondervloer kun je egaliseren door een dun laagje egaline aan te brengen. Egaline is een combinatie van kunsthars en cement die met water gemengd wordt. Dit mengsel giet je op de ondervloer. Zo maak je de ondervloer legklaar. Dat wil zeggen: strak en vlak genoeg om een PVC-vloer op te leggen en vastlijmen.

De dikte van egaline onder een PVC-vloer moet ongeveer 2 tot 3 millimeter zijn. Dit hangt af van de ondervloer en het soort PVC. Wanneer je een PVC-vloer laat leveren en leggen door Knulst, komen we daarom eerst altijd even langs om de ruimte te analyseren. Zo weten we precies wat jouw kamer nodig heeft.

Wanneer gebruik je egaline?

Egaline wordt met name ingezet wanneer de ondervloer niet strak genoeg is om het PVC op te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij zandcementdekvloeren en houten constructievloeren. De hoogteverschillen moet je dan eerst wegwerken om tot het beste resultaat te komen.

De lijm van een PVC-vloer hecht bovendien niet goed op een poreuze vloer. Egaline kan dat verhelpen en zorgt voor een stabiele basis.

Let op: er zit veel kwaliteitsverschil in de soorten egaline. Je kunt het bij bouwmarkten krijgen maar ook bij speciaalzaken en groothandels. De beste merken hebben voor elke toepassing of situatie een speciale soort egaline. Laat je dus adviseren over de soorten egaline of besteed het hele proces uit aan de vloerenleggers van Knulst. Dan krijg je ook nog 10 jaar garantie op het resultaat.

Moet je een houten vloer egaliseren voor PVC?

Je hebt momenteel een houten vloer? Er zijn PVC-vloeren die je rechtstreeks op hout kunt leggen, zoals diverse Rigide en Click PVC-vloeren. Toch is het in de meeste gevallen aan te raden de PVC-vloer op een laag egaline of een ondervloer te leggen. De verlijmde PVC-vloer - tevens de meest gekozen vloer - heeft zeker een geëgaliseerde ondergrond nodig.

Twijfel je of egaliseren nodig is in jouw woning? Wil je weten welke PVC-vloer past bij je situatie, of hoe je de vloer het beste kunt aanbrengen? De professionele vloerenleggers van Knulst Vloeren staan voor je klaar. Van advies tot volledig ontzorgen: wij helpen je verder.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst PVC Vloeren - Nunspeet - www.knulst-pvcvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

610