Een PVC vloer leggen:
hoe pak je dat aan?

Gepost op 14 september 2021 door Petra Knulst in #woonplezierGratis Magazine AanvragenGratis Magazine Aanvragen
Terug naar overzicht

Hout is prachtig, maar vraagt om veel onderhoud. Daarom kiezen steeds meer mensen voor het beste alternatief: PVC. De afkorting PVC staat voor polyvinylchloride. Het is een kunstmatig materiaal dat zich kenmerkt door een aantal unieke eigenschappen:

  • het is zeer stevig;

  • het is duurzaam;

  • het is gemakkelijk te bewerken

Om die redenen is PVC met name erg populair als materiaal voor vloeren. Een PVC-vloer is sterk, gaat lang mee en is gemakkelijk te bewerken. Vloeren van PVC zijn daarom nauwelijks van echt hout te onderscheiden.

Wil jij ook een PVC-vloer leggen? Dat kun je zelf doen, of je kunt het uitbesteden. Om antwoord te krijgen om die vraag, moet je eerst meer weten over dit unieke type vloer.

Wat is een PVC-vloer?

Zoals eerder uitgelegd is PVC een kunstmatig materiaal dat veel wordt gebruikt in vloeren. Het materiaal is gemakkelijk zo te bewerken dat het nauwelijks van natuurlijk materiaal te onderscheiden is. Daarom zijn er PVC-vloeren die lijken op hout, natuursteen of zelfs beton.

De PVC-vloer heeft een aantal voordelen ten opzichte van natuurlijke materialen. Zo is PVC zeer onderhoudsarm in vergelijking met hout. Het kan ook beter tegen vocht en vuil; krassen en uitzetten/krimpen door vochtopname komen nauwelijks voor.

PVC bestaat vaak uit tegels of planken. Wanneer een PVC-vloer een houtlook heeft dan bestaat deze vaak uit planken, al is dat niet altijd het geval. Of je nu kiest voor planken of tegels: beide zijn zelf te leggen, maar niet gemakkelijk.

Hoe leg je een PVC-vloer?

Wie kiest voor een PVC-vloer van Knulst, kiest vaak voor de aanschaf en het leggen. Een PVC-vloer leggen is namelijk een specialistische klus. Je kunt de planken of tegels ook zelf leggen, maar enige ervaring is wel wenselijk. Dit heeft te maken met het feit dat een PVC-strook erg dun is. Het materiaal is weinig vergevingsgezind en plaatsing moet heel nauwkeurig gebeuren.

Wil je de vloer toch graag zelf leggen? Voorbereiding is het halve werk. Begin met het schoonmaken en vlak maken van de dekvloer. Vervolgens moet je de vloer egaliseren met egaline. Dat is een dun laagje cement waarmee je de vloer klaar maakt voor het leggen. De stroken PVC kun je direct op de egaline lijmen. Ook het egaliseren is een specialistische klus. Het is dus aan te raden iemand in te schakelen die hier al ervaring mee heeft.

Er is geen stappenplan om een PVC-vloer te leggen

Hoewel het internet vol staat met goedbedoelde stappenplannen voor het leggen van een PVC-vloer, is het niet zo simpel. Er is geen vaste aanpak die voor elke ruimte werkt. PVC leggen is maatwerk. Iedere woning en iedere situatie is anders waardoor er altijd een deel van het proces op maat moet gebeuren. Alleen dan behaal je het optimale resultaat.

PVC-vloeren zijn nauwelijks van echte houten vloeren te onderscheiden. Dankzij moderne productietechnieken is het eindproduct verfijnder dan ooit. Tegel- en houtprints van PVC zien er net zo uit als het echte werk.

Dat geldt helaas niet voor het leggen van de vloer. PVC leggen is een stuk lastiger dan een houten vloer of laminaatvloer leggen. Dat komt doordat PVC veel dunner is. Bovendien worden de tegels of planken niet gezaagd maar met de hand gesneden. Dat vraagt om kundigheid als je het strakste resultaat wil.

Kun je een PVC-vloer op elke ondergrond leggen?

Je kunt een PVC-vloer leggen op beton, een ondervloer met platen of zelfs een tapijt. In principe is iedere ondervloer geschikt voor PVC. Bij Knulst bekijken we graag eerst de situatie in jouw woning. Voor elke ondervloer is er namelijk een passende PVC-vloer te vinden.

Een PVC-vloer direct op beton leggen betekent overigens vaak wel dat je eerst een geëgaliseerde ondergrond moet leggen. Vaak moet een PVC-vloer namelijk verlijmd gelegd worden en dat kan niet direct op het beton. Sommige Rigide en Click PVC soorten leg je wel gewoon zonder egalisatie vooraf.

Je PVC-vloer volledig geregeld door Knulst

De experts van Knulst weten wat er allemaal komt kijken bij het uitzoeken van een PVC-vloer. Daarom kunnen wij je vloer leveren én leggen. We werken met een team van professionele vloerenleggers die het werk uit handen nemen. Zo word jij volledig ontzorgd. Bovendien krijg je 10 jaar garantie op ons werk. Wij garanderen het strakste resultaat.

Geschreven door:

Petra Knulst - Interieurstyliste - Knulst PVC Vloeren - Nunspeet - www.knulst-pvcvloeren.nl.png
Petra Knulst Interieurstyliste

Heeft u nog vragen?

610